Jika anda masih baru disini, sila masukkan email anda utk dapatkan update-update terkini setiap hari melalui email dan melanggan Pelesit Selatan blog. Percuma je!

Delivered by FeedBurner

Soalan:kenapa rxz masih ramai peminat?


Jawapan: Kenapa Yamaha Rxz Masihh Punyaii Ramai Peminaat ? Kenapa ,Why ? Why ?
Mengikut Sejarah Pengeluaran Motosikal Yamaha Sekitar Tahun 80 an , Yamaha Rxz 135 cc Pernah Jadi Raja di Jalan Raya Suatu Ketika Dahulu Dan Nampaknya Yamaha Rxz Masih Lagi Mendapat Perhatian Peminat-Peminat Motosikal Tempatan Especially Mat Rempit . Yamaha Tzm ,Yamaha 110ss , Yamaha 125z dan Yamaha 135 Lc Adalah Jentera Yamaha Yang Power Seperti Rxz .

Yamaha RX-Z 135 mula dikeluarkan pada tahun 1985, dengan menggunakan transmisi 5 kelajuan (5 speed) dan brek disk tidak berlubang. Selang beberapa tahun iaitu pada tahun 1989, enjinnya telah dinaik taraf dengan pemasangan transmisi 6 kelajuan (6 speed), bersama-sama papan pemuka dan suis hendal baru, di samping cakera brek hadapan berlubang.

Setiap tahun pasti akan ada penambahbaikan pada model Yamaha RXZ ni. Kelebihan pada rxz 5 speed ni adalah top speed nye lebih sedap berbanding dengan rxz 6 speed. Itu membuktikan bahawasanya model ini tak lapuk dek zaman sehinggalah tahun 2004 apabila model tersebut diberi nafas baru iaitu model rxz catalyzer dengan penambahan catalytic converter, lampu belakangnya juga menyerupai Yamaha 125z dan beberapa lagi perubahan yg lain. Tapi sekarang ramai yg convert dari model lame2 ke model2 6 speed atau catalyzer untuk lebih tampak moden, baru dan bergaya. Model RX-Z yang diperbaharui dilengkapi penukar bermangkin, mengorbankan 1 PS daripada kuasa maksimum (Kuasa maksimum asal: 21 PS).

Walau bagaimanapun, kilasan maksimum tidak berubah tetapi kilasan pada kelajuan enjin rendah sudah ditambah baik berbanding keluaran terdahulu.Selain dari RXZ, Yamaha mengeluarkan beberapa jenis model iaitu Yamaha TZM, Yamaha 110SS, Yamaha 125Z, Yamaha LC dan banyak lagi model dan Yamaha RXZ adalah model yang paling banyak dikeluarkan oleh Yamaha di ikuti model yang kedua terbanyak dihasilkan oleh Yamaha iaitu Yamaha 125z

No comments:

Post a Comment